Te-ai hotarat sa-ti automatizezi poarta: tot ce trebuie sa stii!
Inainte de a alege orice sistem de automatizare poarta, si inainte sa te apuci sa cauti informatii despre un anume sistem de automatizare poarta sau usa garaj, iti prezentam cateva aspecte extrem de importante, de care este absolut nevoie sa tii cont in momentul in care iti alegi un furnizor si o firma care sa iti instaleze sistemul:
Poarta mea functioneaza corect? In starea actuala, poarta merge usor, depun efort in momentul in care ma dau jos din masina sa o deschid? O automatizare instalata pe o poarta grea, stramba, care nu merge usor, inseamna un lucru facut pe graba, o decizie emotionala, si in final, o pierdere de timp, bani si energie. Orice sistem de automatizare poarta, incepand de la cele mai ieftine, sunt proiectate sa fie instalate pe porti corespunzatoare din punct de vedere mecanic, astfel incat la detectarea oricarui obstacol (pentru respectarea cerintelor si normelor de securitate), acestea se vor opri din functionare. Asadar, primul lucru de care trebuie sa te asiguri inainte sa te apuci de cautarea sistemului, este daca nu cumva portile ar trebui inlocuite, sau daca pe portile actuale se poate instala un sistem de deschidere automat. Chiar si daca instalezi in regie proprie un sistem, in ideea ca sistemul o sa compenseze partea mecanica defectuoasa, s-ar putea sa te gasesti in situatia ca in 6-12 luni sa intampini primele probleme, si nu departe de acest moment, sistemul sa sufere avarii grave….deci sa arunci pe fereastra banii cheltuiti cu produsul achizitionat in graba.
Imi este util un sistem de automatizare poarta? Cati membri ai familiei folosesc in momentul actual portile, cu ce frecventa le deschid ? Masina sta de regula pe strada sau in curte sau garaj? O decizie de instalare a unui sistem de automatizare poarta in speranta ca, o data cu aceasta achizitie vei face modificari in ritmul actual de viata, s-ar putea sa nu fie cea mai buna. Ca in cazul oricarui echipament, care presupune piese in miscare, si un sistem de automatizare poarta, pentru a fi cat mai fiabil, trebuie sa fie rulat, sa functioneze. Un sistem folosit de 2-3 ori pe an o sa fie un sistem care va avea probleme, va genera costuri de intretinere aditionale, si per total, o sa iti cauze mai multe neplaceri decat sa iti asigure un confort si sa te ajute sa iti rezolvi o nevoie.
Am infrastructura pregatita pentru instalarea unei automatizari de poarta? O automatizare de poarta, ca orice echipament electronic, necesita pregatiri initiale instalarii. Exista o sursa de alimentare cu 230 V in zona, stalpii portilor sunt finisati, se mai poate realiza cablarea pentru instalarea echipamentului? Intre stalpii portilor exista beton care trebuie canelat, exista pavaj care trebui scos si apoi cablat? Aceste intrebari le vei primi si de la specialistul pe care il vei alege sa iti instaleze automatizarea, iar cu cat aceste operatiuni vor fi mai dificile, cu atat pretul pentru serviciul ales va fi mai mare. In scenariul cel mai ideal, inainte de a te apuca sa iti construiesti stalpii, gardul si portile, asigura-te ca poti efectua lucrarile de cablare pentru motoare, pentru panoul de comanda, pentru lampa de semnalizare, pentru fotocelule. Cablarea initiala va conferi un aspect placut, intrucat toate cablurile vor fi ascunse, si de asemenea, vei beneficia de costuri mai mici in momentul instalarii. Daca partea de cablare nu este existenta, va trebui rezolvata ulterior, ceea ce va consta in sapaturi, cabluri pozate aparent, copex, canal cablu, doze…..ceea ce inseamna timp si costuri suplimentare, si un aspect nu atat de practic si placut pe cat ti-ai dori.
Imi permit un sistem de automatizare poarta si costurile de intretinere ale acestuia? Trebuie sa iei in calcul ca si pentru un sistem de automatizare poarta entry-level vei avea aceleasi costuri de manopera, vei avea costuri de intretinere, daca se intampla ceva cu portile, lucru care nu tine de montajul in sine al automatizarii. Sau daca se intampla ceva cu panoul de comanda, si necesita inlocuit? Trebuie sa tii cont ca panoul de comanda reprezinta aproximativ 50% din pretul echipamentului, motoarele si orice alte subansamble, achizitionate separat decat in kit-ul cumparat initial, vor avea costuri mai mari. Plus ca fiecare inlocuire inseamna o deplasare si o manopera. Daca te hotarasti sa iti schimbi portile si sa pastrezi sistemul, acesta va trebui demontat si instalat ulterior, cu modificarile aferente. Orice echipamente suplimentare dorite, senzori, fotocelule, lampa, modul wifi de control din telefon, telecomenzi in plus, apelator GSM si asa mai departe, au costuri separate. Plus ca munca de instalare si mentenanta este o munca a unui specialist calificat, costurile vor fi pe masura. Asa ca daca bugetul este la limita, sau daca doresti sa iti alegi un echipament mai ieftin, sau o manopera ieftina, mare atentie la a verifica de pe acum costurile de intretinere, manopera perceputa pentru interventii, costul pieselor de schimb si a accesoriilor.
Cum aleg echipamentul potrivit si firma care sa imi instaleze echipamentul? Abia in momentul in care ti-ai raspuns la intrebarile de mai sus, poti merge mai departe in a cauta si a cere oferte de pret pentru instalarea automatizarii. Inainte de a te grabi si a alege primul echipament, gandeste-te ca acest produs va fi supus unui anume regim de functionare, contine piese in miscare, diverse cabluri si conexiuni electrice si electronice, este supus la absolut toate conditiile de vreme, asadar un sistem foarte ieftin s-ar putea sa nu fie cea mai buna alegere. Nu toate sistemele sunt la fel, nu toate functioneaza pe aceleasi principii, un sistem nu este doar un produs care iti inchide si deschide poarta, trebuie sa fii foarte atent inainte de achizitie, daca produsul apartine unui brand de incredere, cunoscut, cu renume in acest domeniu. Iti doresti sa iti usurezi viata si sa beneficiezi de confort, nu sa ai in agenda la numere favorite numarul de telefon al tehnicianului care ti-a instalat automatizarea pentru porti. Si asta in scenariul fericit in care iti mai raspunde la telefon. Trebuie ca in momentul in care alegi sistemul, dupa ce deja te-ai informat cu privire la toate aspectele tehnice, impreuna cu furnizorul pe care l-ai ales, si in functie de regimul de folosinta al portilor, sa alegi sistemul cel mai potrivit pentru tine, sa te gandesti daca iti trebuie un sistem la 24V sau daca un sistem la 230 V este potrivit pentru tine, sa te gandesti la principiile de functionare, daca cumva sistemul ales mai necesita si alte modificari (opritoare mecanice la capete de cursa de exemplu), daca este pentru trafic intensiv sau doar pentru maximum 5 actionari pe zi (cum vei observa daca citesti cu atentie in unele manuale ale unor sisteme mai ieftine), daca kit-ul este complet sau poate daca pretul mic afisat este pentru ca in componenta sistemului nu gasesti spre exemplu lampa, ori sistemul vine doar cu o telecomanda, sau nu contine senzorii de protectie sau orice alte omisiuni comerciale ale producatorului sau ale distribuitorului. Informarea cu simt de raspundere te scapa de stres si te ajuta sa alegi mai relaxat si sa fii impacat ca ai luat cea mai buna decizie. Il instalez singur sistemul, apelez la un vecin, la un prieten sau coleg? Chem o firma sa imi instaleze? Iau sistemul de la o firma cu tot cu serviciul de instalare? Cu siguranta noi care instalam aceste sisteme nu vom putea lua decizia pentru tine, dar te putem ghida si iti vom da informatiile necesare pentru a lua decizia mult mai usor si fara mari batai de cap:
1. Instalez singur sistemul: stiu sa instalez, am mai instalat? Am cunostiinte tehnice, electrice, electronice? Am sculele necesare ? Stiu sa interpretez un manual, desene si schite tehnice? Isi mai pastreaza garantia echipamentul instalat in regie proprie? Daca am o problema, am la cine sa apelez de la furnizor sa o rezolv? Ma rezolva telefonic cand ii sun? Imi raspund oare la telefon, sambata sau duminica, cand voi instala sistemul? Daca am instalat necorespunzator, si s-a intamplat ceva cu sistemul, il mai pot demonta si sa il trimit in garantie pentru verificare/ reparare?
2. Apelez la un vecin, prieten, coleg: a mai instalat respectivul vreun sistem de automatizare poarta? A instalat fix modelul pe care l-am cumparat (spuneam mai sus ca fiecare sistem are principii diferite de functionare). Ce calificare, ce dotari tehnice are, cat timp imi poate aloca? Stie ce material marunt sa ma indrume sa cumpar sau ma duc de 5 ori la magazinul de bricolaj si tot nu avem ce ne trebuie? Daca nu ii iese din prima, oare cand va mai sosi a 2-a oara sa termine proiectul? Daca ma ajuta si nu contra-cost, il pot deranja cu telefon sa imi termine proiectul ? Daca a omis ceva si mi-a deteriorat sistemul, daca din greseala mi s-a ars placa electronica, cam in ce situatie va fi pus respectivul? Ca doar a vrut sa ma ajute, nu a intentionat sa dea gres….mai beneficiez oare de garantie ? Daca nu ii reuseste in final proiectul si apelez tot la un specialist, oare voi beneficia tot de costuri standard de instalare, sau cine va veni va percepe costuri mai mari pentru ca e mai mult de munca in a repara si a pune in functiune un sistem asupra caruia s-a intervenit si s-a cablat neconform, nu s-a respectat fisa tehnica si cotele constructive?
3. Iau produsul singur de pe internet si chem o firma sa imi instaleze: trebuie sa te asiguri ca produsul ales are recomandari, e un brand cunoscut, are manuale si fise tehnice de instalare, si ca firma a mai instalat acest tip de sistem de automatizare poarta. De asemenea, verifica instructiunile furnizorului legat de garantia produsului.
4. Apelez la o firma, o caut pe internet (pot cauta inclusiv pe google maps recenzii), verific detalii despre firma, ani de activitate, este prezenta pe online firma? Gasesc lucrarile pe facebook, instagram, youtube? Imi place ce vad in spatiul online? Cum e interactiunea telefonica? Imi trimit o oferta de pret in scris, pe mail sau pe whatsup? Sau primesc telefonic un pret orientativ, pe care posibil sa nu si-l mai aminteasca dupa finalizarea proiectului? Vine cineva inainte de montaj, sa vada proiectul pentru a fi pregatiti si a se asigura ca nu le lipseste nimic la montaj? Ce acte si ce garantie imi ofera? Cu ce produs lucreaza si de ce ? Au verificat toate punctele de mai sus legate de infrastructura proiectului si m-au ajutat sa iau cea mai buna decizie? Ce costuri ulterioare sunt dupa ce instalez sistemul? Cum ar fi daca ar mai trebui reglaje ulterioare, daca imi mai trebuie o telecomanda, daca sistemul a suferit o avarie etc.
Daca te-ai gandit serios inainte sa dai raspunsul la aceste intrebari, te sfatuim sa nu te grabesti inainte de a alege cel mai bun sistem de automatizare poarta. Gandeste-te ca alegerea ar trebui sa te multumeasca pentru cel putin 15 ani, sistemul ales trebuie sa aiba o durata mare de viata, cu mentenanta cat mai mica.
Si pentru ca alegerile inspirate au in spate o informare cat mai temeinica, oricand, cu drag iti stam la dispozitie pentru orice informatie din domeniul automatizarilor de porti si usi de garaj! Contacteaza-ne si te asiguram de cea mai placuta interactiune, alaturi de cea mai buna alegere pentru viitorul tau sistem automat de deschidere!